Gammel foto af mine hunde i haven
Tv.: "Min familie" i firserne: Tre whippets, en azawakh og en italiener. Fra venstre: Jiffy, Smarty, Kess, Bobby og Gucci.
Hvad er en mynde???

Velkommen til "mynder.dk" hvor jeg vil forsøge at forklare hvad en mynde er for en hundetype.
Color Der er mange mynderacer, men i denne site præsenteres der 9 af dem.
Men inden du går i gang med at se på de enkelte racer, her er en forklaring, som kan give en ide om hvordan de er og hvordan de tænker.
Deres former er skabt til fart, det kan enhver se! Deres sind og psyke skabt til selvstændig jagt efter byttet med en stor loyalitet og hengivenhed overfor ejeren, for ellers var det ikke til at have med at gøre, når man har hunde som indenfor få sekunder kan være løbet flere kilometer væk!

Diverse fotos af forskellige mynder:

En smuk udstillings greyhound
En smuk udstillings Greyhound med sin ejer (og opdrætter) Hanne Böckhaus, Kennel Eikica, Danmark. Se mere under "Greyhound".

Relief i stentøj
En smuk pelsrig mynderace, den Afghanske mynde.
Reliefen har jeg lavet af stentøjsler.


A Whippet statue in stoneware
En Whippet jeg har lavet i stentøjsler.

En Borzoi han
Den elegante russiske mynde "Borzoi".

Italiensk mynde og Azawakh
Min første Italiensk mynde "Gucci", som elskede at varme sig oppe på min Azawakh "Kess". Hvis det ringede på dørklokken, sprang Kess op for at se hvem det var og Gucci blev skudt op i luften som en pilot fra sit katapult sæde!

"Kess" en afrikansk mynde
Kess the Azawakh!

Gammel foto af mine hunde i haven
En Afghansk mynde under Lurecoursing 2008.
Foto: Heidi Taymyr Holm

Gucci
Min italienske mynde "Gucci" kort før sin 13. års fødselsdag.
Kun lidt hvidt om mulen afslører hans alder!


smuk som en svane!
Min elegant Whippet "Rhappi" på stranden.

4 Whippets på KVF
Her er Whippets som løber væddeløb på Kallerupbanen - og de elsker det! Kort efter fotoet blev taget, løb den brune hund med sort dækken forbi min hund med det blå dækken - og vandt!

-
Fire Greyhounds løber på Kallerupbanen, i Hedehusene.


Udstillings type Greyhounds viser hvad de kan under Lure coursing med Myndeklubben!


Mit barnebarn og min Whippet Timmi.

-

-
To fotos fra den gang vi dyrkede væddeløb med vores Whippets!

Generelt for (næsten) alle mynderacer:

Mynder er kendt for at være hurtigløbende, og det afspejles naturligvis i deres udseende.
De er langbenede, åleslanke og elegante med en meget veludviklet og stærk muskulatur.
De kan sammenlignes med smidige "OL atleter"
eller ballet-dansere, hvor kroppen er toptrænet til at yde de ypperste præstationer.

Et overflødigt fedtlag passer ikke her!

De er alle "fart glade" hunde, og har derfor et meget veludviklet skarpt syn, som de bruger mere end andre racer.

Mynder hører til nogle af de ældste hunderacer, og de fleste kan spore deres historie næsten så langt tilbage, som mennesket har holdt hunde. De blev udviklet til at løbe byttet op, dræbe hurtigt og rent, og om muligt, bringe byttet tilbage til ejeren.
Således har de altid ydet et vigtig bidrag til familiens madbeholdning, og man avlede kun fra de dygtigste.

Sådan forholdt det sig i tusinder af år. Forskellig lande har stillet mange forskellige krav til myndene, så derfor har der udviklet sig mange varianter, både af udseende, størrelse, pelstype og "ydeevne"!

I dag findes der flere end 17 forskellige mynderacer.

Spændingen ved synet af disse lynhurtige jægere udviklede sig til en hel sportsgren i bl.a. Middelalderen i Europa.

Her blev de fleste mynder efterhånden eksklusivt ejet af konge og rige adelsfolk, som dyrkede jagt lige så meget for underholdningens skyld som for "kosttilskud", og de havde både godset og jorden til formålet.
I dag er coursing og jagt efter levende bytte forbudt i de fleste lande, men den moderne mynde er langt fra blevet arbejdsløs. Lysten til at løbe hos mynden er der stadigvæk.
I de seneste år har man udviklet væddeløbsbaner og lurecoursing efter en fjernstyret kunstig "hare".
Lurecoursing er nu veletableret her i Danmark under Myndeklubben, men har endnu længere eksisteret i USA, England, Sverige, Tyskland og mange andre lande.

Fra 1886, er der også kommet en anden spændende mulighed for alle hunderacer: Hundeudstillinger. Danmark er medlem af FCI, (Fédération Cynologique Internationale), med DKK (Dansk Kennel Klub), stiftet i 1897, som den danske repræsentative organisation.
Myndeklubben er en specialklub under DKK.

FCI har ladet udarbejde en standardbeskrivelse for hver hunderace.
På udstillinger skal kvalificerede dommere udvælge de hunde, som bedst lever op til disse standarder.
Alle er velkomne til at besøge både DKK's og Myndeklubbens udstillinger.

Det kan anbefales at tage mynder med til hvalpetræning, lydighed og agility og alle de andre hundeaktiviteter, som bliver mere og mere populære, og som DKK tilbyder et stort udvalg af over hele landet.
Dog må man huske på, at mynder stadig har det sjoveste når de løber.
Kun de færreste af dem når, sammen med en tålmodig og forstående ejer, helt til tops i fx lydighed og agility.
(Så hvis du vil vinde hver gang, bør du nok vælge en anden hundetype!)
Mynder keder sig ret hurtigt og driller, hvis træningen bliver kedelig med for mange gentagelser eller forekommer deres kloge hjerner som helt formålsløst! Her gælder reglen: Lidt men ofte - og selvf. med masser af belønning og ros.

I Danmark er mynder omgivet af nogle dumme myter, fordom og "ammestue historier".

En af dem er, at de er mindre intelligente.
Måske fordi hovedet er lidt mindre i forhold til kroppen end hos mange andre hunderacer?
Dette er bare en del af deres "strømlinede design", for at de kan opnå den maximale hastighedspræstation under løb.
Hovedets størrelse har ingen indflydelse på hundens intelligens, (ellers var alle små hunde meget dumme!)

Alle myndeejere kan bekræfte, at mynder faktisk er utrolig intelligente og lærenemme, men de har samtidig lidt af kattens uafhængige psyke og er også selvstændigt tænkende.
Det skal man forstå og tage hensyn til. Man skal huske på, at som jagthunde, har det altid været en fordel for dem, at de kan bruge hjernen klogligt og nøje beregnende uden at være afhængige af kommandoer fra ejeren.

I gamle dage skulle mynder præstere lynhurtig jagt over mange kilometer, så selvfølgelig kan de tænke selv og tage kloge beslutninger "på egen pote", uafhængig af ejeren, for ejeren var oftest efterladt langt væk!
Derfor føler de heller ikke det samme behov for at være vores underdanige "slaver", der gisper ivrigt efter ordrer og nye opgaver hele tiden.
Den mentalitet duer ikke her!
Er der ikke bruge for dem - så slapper de af i nærheden af ejeren og helst i den bedste lænestole eller på sofaen.

En anden myte er, at mynder ikke må slippes løs på gåture eller i naturen.
Faktum er, at de skal følge præcis de samme love og regler, som gælder for alle andre hunde her i Danmark.
Disse regler bør enhver ansvarsbevidst hundeejer selvfølgelig sætte sig ind i, når de anskaffer sig en hund. (Bekendtgørelse af Love om Hunde findes bl.a. på bibliotiket og der er et link på min linkside.)

Men man skal tage ekstra hensyn, når man slipper en mynde. Der skal være ekstra god afstand til trafikerede veje og man skal passe på, at der ikke er vilde dyr i nærheden, som den kan genere.
Det ligger stadigvæk i deres instinkter at løbe efter alt, hvad der ligner et muligt byttedyr. Men samtidig er de også hurtigst til at komme stormende tilbage igen!
(Hvis man har trænet indkald med dem, altid har godbidder på sig - og frem for alt, bliver aldrig sure eller vred, hvis de tager den tid det tager før de kommer igen!)

Mynder går nemlig sjællendt på spor, (bortset fra visse racer) de bruger synet så når byttet forsvinder, er de hurtig tilbage ved ens side igen!
For mynder er det altid synet der styrer dem.
I deres hjerner, er den del som synet bruger mere udviklet end hos andre hunderacer.

Det er vigtigt at vænne dem til at være sammen med andre hunderacer og andre dyr igennem masser af gode erfaringer og oplevelser, og evt. træning, specielt mens de er unge.

Brug også de mange Hundeskove!

Bortset fra at nogle mynder kan være nogle rigtige "vildbasser" og tærer på ejerens tålmodighed i deres hvalpe og "teenager" tid, er voksne mynder meget rolige i det daglige. De lytter til, forstår og elsker deres ejer og de er glade bare de må ligge nærheden af ham/hende.
De er generelt meget sympatiske og hengivne familiehunde.
De er lærenemme, trofaste og lydige - så længe de ikke bliver fristet over evnen med noget der ligner et flygtende byttedyr!

Mynder er anderledes end andre hunde, men det forstår man bedst, når man ejer en. Mange mennesker kunne slet ikke tænke sig en anden hundetype, når de har lært myndens særpræg at kende.

Motionsmæssigt kræver mynder ikke mere end andre "sporty" hunderacer, men de skal helst have mulighed for at "strække ud", løbe og lege frit flere gange om ugen, helst mindst en gang om dagen.
Synet af løbende mynder er også en utrolig stor fornøjelse for ejeren! Mynder er så adrætte!

For at give dem motion og holde dem i topform, kan man deltage i Lure coursing med Myndeklubben eller træne på Kallerup Væddeløbsbanen i Hedehusene på Sjælland.
Så får man "luftet" hunden på behørig vis. Samtidig holdes den i god kondi og dens "løbelyst" kan tilfredsestilles.
Et normalt løb på banen er 460 meter lang og varer ca 34 sekunder for Whippets vedkommende - og så er hunden glad og tilfreds bagefter. (Hundene løber kun en gang ved hver besøg, og kan løbe to gange om ugen om sommeren.)
Lure coursing og løb er ikke kun for garvede greyhounds, som så mange tror. Alle mynder nyder lidt løbetræning. De er skabt til løb og det er det de allerhelst vil!

Mynder kan være gode familiehunde.
Alle har gennem hundredvis af år været vant til at bo rigtig tæt op ad deres familie, under dynen og i sofaen og tag på jagt sammen med ejeren og derfor er de ikke egnet som kennelhund eller lukket væk fra menneskelig selskab.

Go' fornøjelse med mine mange sider!

Min søn Gregor med vores første whippet - for 25 år siden!<empty>

Foto ovenover var taget for ca 35 år siden og viser min yngste søn med vores første whippet "Jiffy" (Vibes Albert) som vi alle elskede fra første øjeblik og som "solgte" os til racen for evigt.
Jiffy var sød og rolig og super intelligent. Han kunne forstå omtrent alt hvad der blev sagt til ham og han var meget lydig - helt af sig selv.
På hundeture kunne han chokere og underholde os med sin løbshastighed og hvordan han manøvrerede under høj fart. For han kunne zig-zagge som en hare! Hans ben arbejdede så hurtigt at man næsten ikke kunne se dem.
Han kunne også lege med alle andre hunderacer - og løbe fra dem! Men han havde fin forstand på at sætte farten ned så de andre blev opmuntrede til at prøve igen at indhente ham!


-
En saluki, som jeg har lavet i ler!

Myndeklubben udgiver kvartalsvis et meget interessant blad "Myndenyt". Som medlem af Myndeklubben, kan du deltage i mange aktiviter, bl.a. Lure coursing og skabe nye venskaber til både dig selv og din hund. Se link siden.

TILBAGE TIL FORSIDEN

Spørgsmål? Skriv til mig: janetfm@mynder.dk

NÆSTE SIDE om Afghansk mynde