A Canadian born Ibizan Hound on a Danish beach!
Lidt om racen podenco ibicenco fra FCI's gr. 5 hunde
Denne race, ligesom pharaoh hound, hører til gruppe 5 i FCI lande, (som Danmark hører til), men er alligevel placeret under "Myndeklubben" i Danmark. Den er en elegant men stærk jagthund som bruger både øjne, næse og ører til at finde og forfølge dens bytte. Her kan du se DKCH INTCH KLBCH KBHV98 Atakah's Flying Dane "Keifer" importerede til Danmark fra Marietta Murphy, Canada.
Alle hunde på denne side er fra Lise-Lotte og Leif Knudsen, Kennel Flying Danes,
flying-danes@mail.tele.dk
Oprindelse
Racen stammer fra de Baleariske øer Mallorca, Ibiza, Minorca og Formentera, hvor den er kendt under det oprindelige navn “Ca Eivissec”. Den er også ret almindelig i Catalonien, omkring Valencia, i Roussillon og Provence, hvor den kendes under navnene Mallorqui, Xarnelo, Mayorquais, Charnegui og Chien des Baléares. Racen er sikkert bragt til øerne af Fønikierne, Karthagerne og måske også af Romerne. Den er en typisk repræsentant for en oprindelig og robust hundetype, en af de ældste, der endnu findes. Gengivelser af disse hunde er blevet fundet i Faraoh’ernes grave og på museumsstykker, således at racen kan dateres tilbage til år 3400 f.Kr. Den anvendes især til kaninjagt uden skydvåben, ved dag som ved nat. Ved sin behændighed og snuhed fanger den hurtigt sit bytte.

Karakteristik
En meget venlig hund, sådan beskrives den bedst. Elsket af børn - som synes at fornemme dens venlighed. Den er let at såre, og grundet dens ekstremt gode hørelse, absolut ikke en hund man bør råbe ad. Podencoen har stor udholdenhed, og kan ifølge de indfødte på Ibiza, jagte både dag og nat, enkeltvis eller i grupper. Det er ikke en race som bare stikker af og ikke kommer igen. Podencoen er en førsteklasses apportør og bruges ivrigt af jægere uden medbragt gevær. Den har også en fremragende "næse" og er god til at følge færten af sit bytte hvor den ellers ikke kan se den. Det fortælles at et par Podenco'er uden besvær kan fange op til 100 kaniner på en dag. Udover disse nok så uanvendelige evner på vore breddegrader, kan den trænes som jagthund og utallige eksempler viser at racen har flair for lydighed. Men sidst men ikke mindst, den er en loyal, glad og hengiven familiehund. Et godt råd til kommende Podencoejere er dog, at man tænker sig om 7 gange før man slipper hunden løs, eller også går til træning med hunden og derved får (næsten!) fuld kontrol over den. En stor løbegård med højt hegn på 180 cm er bedst, da racen er kendt for evnen til at springe endog meget støre højder uden afsæt eller tilløb! Men alt afhængigt af ejerens energi og tid til luftning, kan mindre også gøre det.

Zappa tries to reach up!

Her er Frontrunner's Play With Fire, kælenavn "Zappa", som er på udkig efter madrester i køkkenet! Han er kun 6 måneder på billedet.

Det værste racen ved, er at kede sig. Podenco'er er nysgerrige og sker der ingenting, finder de på noget selv. Den skal stimuleres, snakkes med, den forstår alt hvad den vil forstå! Den ser på dig uudgrundeligt, mystisk, drillende eller hengivent i timevis, og har man som ejer ren samvittighed vedr. luftning, leg og småsnak, ja, så har man også en uproblematisk, rolig og underholdende kammerat.

Udseendet
Podencoen er en højstillet race, næsten samme længde som højde. Set ovenfra er det en smal hund.
Brystkassen skal ikke gå ned til albuen, men slutte en lille tændstikæske over albuen. Den er moderat vinklet foran og bag. Den skal have en lige overlinje og moderat markeret underlinje. I bevægelse går hunden snævert både for og bag, med et let og fjedrende trav. Forbrystet er smalt og først i 3 års alderen begynder det at få fylde, så det minder om andre racer. Hovedet er langt og smalt, og må på ingen måde minde om en Greyhound. Det skal være forsynet med tydelig nakkeknude og imponerende store opretstående ører.
Næsen er kødfarvet.
Halen skal i trav bæres i en markant bue op i luften, men aldrig oprullet eller danne en ring.
Podencoen findes i 3 hårlags varianter: Glathår, Ruhår og Langhår.
På DKK udstillinger, holdes de hver for sig.
Størrelse: Hanner 66 - 72 cm og tæver 60 - 67 cm.
De foretrukne farver er: Hvid/rød eller ensfarvet hvidt eller rød. Fawn/lysebrun er tilladt, dog ikke hos de glathårede. I Spanien foretrækkes synlige rib- og hofteben, og altså den føromtalte lidt snævre fjedrende trav.

Atakah's Flying Dane!
Et portræt af DKCH INTCH KLBCH KBHV98 Atakah's Flying Dane, "Keifer", (CDNCH SC Caesares Flying First Class x Frontrunner's Virginia Plain).

Zappa on a Danish beach!
Zappa på en dansk strand.
Zappas forældre: DKCH INTCH KLBCH KBHV98 Atakah's Flying Dane x DKCH KBHV96 SCH Condesa de Los Ninos Del Sol.


Tak til Lise-lotte og Leif Knudsen for alle fotos på denne side.
Nogle facts om racen:

Første registreret i Spanien i 1922.
Første registreret i FCI i 1931.
Første import til England i 1926.
Første gang vist på Crufts i 1929. Racen var fremvist i ZOO i Berlin langt op i dette århundrede!!! Der findes i dag (1999) ca. 12 registrerede Podenco'er i Danmark. I Norge op mod 70 og i Sverige ca 10, Finland ganske få, Tyskland ca. 20, Holland ca. 5, Belgien ca. 5, og i Polen ca 5 stykker. Spanien er naturligvis førende i antal, og nogle opdrættere har op til 100 Podenco'er. England er også oppe på et stort antal og ligeså USA.
Teksten af Rudi Brandt, Kennel Frontrunner's, Danmark.

TILBAGE TIL START eller :

TIL NÆSTE SIDE om SALUKI

Min e-mail: janetfm@mynder.dk